Varför välja eko?


skillnaden mellan ekologiskt och ekologiskt

För att få kalla hudvård ekologisk idag krävs bara att några få procent av innehållet är just ekologiskt. Det duger inte för oss på Ekendahls. Båda begreppen naturligt och ekologiskt är ganska urvattnade sådana som används på en mängd, mer eller mindre oärliga, sätt. Något som gör allt ännu svårare är att en olja kan vara både helt naturlig och ekologisk - men också upphettad till en nivå där viktiga beståndsdelar som gynnar vår hud förstörs eller försvinner. Det är näst intill omöjligt att för det otränade ögat förstå vilka varumärken som är rakt igenom ekologiska, och vilka som inte är det. Därför är det viktigt för oss att kunna bidra med ett hudvårdsmärke som du helt och hållet kan lita på och som gör researchen åt dig.

"du blir vad du smörjer in dig med"

Våra kroppar reagerar på de ämnen som finns runt omkring oss. Det är lätt att tro att vi bara behöver bry oss om vad vi äter, men faktum är att huden är kroppens största organ och ett oerhört komplext och tunt sådant. Huden fungerar som ett fantastiskt skydd men tar samtidigt upp många av de ämnen den utsätts för.

vår otroliga hud och dess absorberande förmåga

Huden är ett fullkomligt beundransvärt organ som vi bör värna om. Den skyddar oss mot ovälkomna utifrån kommande substanser samtidigt som den effektivt håller kvar och bevarar fukt mm. På en area om ca 2,5 kvadratcentimeter av din hud samsas drygt 65 hårstrån, 100 talgkörtlar, 78 meter nerver, 19 meter blodkärl, 9 500 000 celler och mycket mer. Det sägs att vår hud kan absorbera upp till 60 procent av det vi smörjer in/tvättar kroppen med. Vi vet inte om det stämmer men vid svagt barriärskydd, om huden är skadad, tex vid eksem, kan den ta upp ämnen som en frisk hud normalt inte släpper in. Många mediciner intas faktiskt genom att just sättas på huden, vilket vittnar om hudens förmåga att ta upp ämnen. Då huden själv inte kan sortera bland naturliga och syntetiska ämnen, eller mellan skadliga och välgörande sådana, kan den ta upp hälsovådliga kemikalier som ofta döljs i kommersiell hudvård.

hur tar du hand om din hud?

Huden behöver kunna sköta sitt dagliga jobb som grindvakt i våra liv. Därför är det dags att börja ge huden lön för mödan.

Våra kroppar är ständigt utsatta för kemikalier i luften, vattnet och maten  - varför utsätta oss för ytterligare påfrestningar genom att smörja in oss med kemikalierna också? Vi på Ekendahls påstår inte att vi känner till kemikaliernas inverkan på våra kroppar på lång sikt, eller vad de tillsammans bidrar till. Det största problemet är faktiskt att ingen ännu vet då det är under väldigt kort tid vi människor utsatt oss för dem. Det vi däremot vet är är att många ämnen som användes i hudvård och kosmetika för bara några år sedan idag är förbjudna. Vi tror det kommer se likadant ut igen om ytterligare några år. Då finns förhoppningsvis inga av de råvaror vi på Ekendahls använder i våra produkter med på den listan.

Därför väljer vi enbart naturliga ekologiska råvaror till våra produkter.