Hur använda schampotvål?


 

Nedladdningsbar länk till denna instruktion finns här.

Det kan ta lite tid att ställa om sitt hår och sin hårbotten till naturlig schampotvål. I början kan håret upplevas fett och behöver tvättas oftare. Det beror på att kommersiella schampon är starkt avfettande och hårbotten kompenserar genom att producera mer fett. De flesta hår vänjer sig dock ganska snabbt. Efter att du har tvättat ditt hår med tvål (som är basisk) kan det vara bra att efterskölja med något surt. Det vanligaste är att använda äppelcidervinäger.

information om surskölj

En sur efterskölj gör du för att återställa pH-balansen och istället för balsam. Det gör håret lättare att reda ut, sluter hårstråna och ger mjukhet och glans. En del kan hoppa över sursköljen men det kan vara särskilt viktigt om du har kalkrikt, hårt vatten eller om du har hårbottenproblem som irritation och eksem. Vissa använder surskölj efter varje tvätt andra mer sällan. Vissa sköljer ur den och vissa låter den sitta kvar. Väljer du det sista försvinner lukten när håret torkat. Det är individuellt hur hår- och hårbotten påverkas av sursköljen och det kan också växla hos samma person olika årstider. Du får helt enkelt prova dig fram och se vad som  bäst passar dig.

så här använder du schampotvålen

Blöt håret och och gnugga tvålen direkt mot håret. Massera upp ett lödder och skölj håret. Upprepa ev och skölj noga. Avsluta ev med en surskölj

recept på surskölj (äppelcidervinäger-metoden)

Fyll en lämplig flaska med ekologisk äcv och ha stående i badrummet. Eller använd vår färdigblandade hårskölj. Tillsammans med flaskan förvarar du en stor mugg, pip- eller sprayflaska som rymmer ½ - 1 liter. När du tvättat håret fyller du muggen eller flaskan med vatten och pytsar i lite äcv. Ca 1-2 msk till 1 liter vatten brukar vara lagom. Du får prova dig fram. Börja med den mindre mängden. Fördela blandningen över håret, massera gärna en stund och se till att den kommer ner ordentligt i hårbotten. Låt sitta några minuter om du vill skölja ur. Vill du ge håret ytterligare balsameffekt kan du tillsätta 1% glycerin i flaskan med äcv (palmoljefri förstås). Du kan också tillsätta ett par droppar eterisk olja du gillar. Se då till att skaka flaskan innan du använder blandningen. Vill du inte använda äcv kan du ta något annat surt. Svart eller grönt te, infusion på hibiskusblommor är det många som använder. Efter att du tvättat håret kan ett par droppar olja, som du värmer i handen och duttar över det handdukstorkade håret, ev bara i topparna, vara bra mot torrt och flygigt hår. Bra håroljor är broccolifröolja, jojobaolja och arganolja.

Lycka till med din schampotvål!