Om Ekendahls och de val vi gör


företagsinformation

Ekendahls i Stockholm AB
Gamlebovägen 18
14463 Rönninge
info@ekendahls.com
556931-7299

vår idé och varför vi gör det vi gör

Vi är ett litet familjeföretag som består av mor och dotter; två eldsjälar som ledsnade på eksem, utslag och förvärrad akne. Vi fick barn och barnbarn och började fundera över vad vi vill lämna efter oss till kommande generationer. Vi lade tusentals timmar på forskning om, kurser i och tillverkning av naturlig hudvård och tvål och insåg att vi faktiskt blir både vad vi äter och smörjer in oss med.  

våra värderingar

Våra ledord är Transparens, Kvalitet och Hållbarhet vilka genomsyrar allt vi gör. Vi är hardcore i vår syn på råvaror och släpper inte igenom tveksamma ämnen - även om de inte ännu klassats som speciellt miljöfarliga. Vi vill bidra med ett seriöst och högkvalitativt ekologiskt hudvårdsmärke som du alltid vet att du kan lita på och som du enkelt kan ta till dig, där vi så tydligt och ärligt vi kan förklarar fördelarna för dig som konsument och jordbo. Både du och de som tillverkar de råvaror som ingår i våra produkter är viktiga för oss, liksom det sätt djur och natur behandlas på. Hela kedjan från råvara till färdig produkt har betydelse i vår produktion.

vår hudvård och produktion

Ekendahls hudvård är inte bara så ekologisk den behöver vara för att platsa på ekohyllan. Vi går längre än så. Våra blandade oljor, salvor och cerat innehåller mellan 99-100% certifierat ekologiska råvaror som är 100% naturliga. I vissa fall väljer vi ekologiska råvaror som inte är certifierade, såsom en del växter från egen trädgård. En del växter plockar vi också vilt från skog och natur. När det kommer till tvål kan de helt enkelt inte innehålla minst 99% ekologiska ingredienser. Tvålar innehåller alltid en liten mängd vatten och vi tillsätter naturligt havssalt och naturliga leror som inte heller kan vara ekologiskt certifierade. Allt som kan vara ekologiskt är dock ekologiskt i våra produkter.

Vi arbetar för människans, djurens och naturens välmående som främsta drivkraft och tar inga enkla genvägar för att producera hudvård som lever upp till det. Innehållsförteckningen över våra råvaror är översatt till svenska för att du enkelt ska förstå vad du köper och smörjer in dig med. Produktionen sker småskaligt och utan konstgjorda tillsatser eller onödiga förpackningar. 

varför vi har börjat sälja creme och gel trots att vi egentligen anser att olja och fukt separerade är det bästa för huden

Det har vi i första hand gjort för att ni har efterfrågat det. Många älskar känslan av att smörja in ansiktet med en mjuk kräm. Många tycker inte heller att olja räcker på vintern utan vill kunna komplettera med en kräm. En kräm tillåter också tillverkaren att tillsätta både vattenlösliga och fettlösliga ämnen vilket inte går att göra i en olja, detta utnyttjar dock inte vi särskilt mycket eftersom vi försöker undvika syntetiska ämnen så långt det går. 

varför vi använder konservering i vissa produkter och antioxidanter i andra

Vi tillverkar och säljer en ansiktscreme och en gel som båda innehåller vatten och därför behöver konservering. Mikroorganismer, som bakterier, kan inte överleva utan vatten och därför behövs det inte i vattenfria produkter. Här använder vi istället antioxidanter för att fetterna i dem inte ska oxidera. I våra vattenfria produkter (oljor, salvor, cerat) använder vi antioxidanterna e-vitamin och rosmarinextrakt. Det konserveringssystem vi använder i cremen och gelen är det mest miljö- och hudvänliga vi har hittat. Ett så kallat självkonserverande system från basilika och fermenterade mjölksyrabakterier. Ingen palmolja har använts vid tillverkningen. 

så vad är egentligen skillnaden på en salva, balm, creme/kräm- och lotion

I vår värld består en kräm eller creme av en vattenfas och en oljefas som hålls samman av en emulgering. En lotion innehåller oftast mer vatten och är en lättare form av creme. En salva består av oljor och fetter helt utan vatten tillsatt och en balm är oftast en lättare mer spridbar form av salva. Ibland är den vispad. Benämningen creme/kräm är inte ett skyddat namn och det är inte fel att kalla det vi tycker är en salva eller balm för creme, även om det kan vara förvirrande. Ibland kan det stå vattenfri creme på förpackningen. Det enda sättet att säkert veta är att titta på innehållsförteckningen på förpackningen. En creme, lotion- eller gel har alltid vatten som första ingrediens. Eller ett hydrolat. En del kan skriva aloe vera juice som första ingrediens, men då är det fortfarande mest vatten.

varför vi har valt att använda plastförpackningar till vissa produkter

Vi väljer inte plast lättvindigt och det är aldrig ett förstahandsval. Men ibland är plast det bästa helt enkelt. När det handlar om intimoljan och ringblomsoljan kan du välja mellan glas och plast. Många har dessa i duschen och många använder dem till babyvård och vill ha dem med sig när de är hemifrån. Förutom att slippa oro för att glasflaskan ska gå sönder är också plastflaskan vi valt både lättare viktmässigt och mycket greppvänlig. Aloe vera gelen vill många ha i väskan och med till stranden. Ansiktscremen har vi i en pumpflaska med airlessteknik. Den går inte att ha i en pumpflaska då pumpen sätts igen pga cremens tjocklek. Att välja glasburkar till creme och gel är inte ett alternativ då det skulle kräva en kraftig konservering för att klara av den återkommande kontakten med fingrar. Självklart är plastflaskorna återvinningsbara. 

vår målsättning har alltid varit att kunna ge även de mest krävande ekokonsumenter vad de söker!