Hur välja produkter?


introduktion till våra produkter

Du är kanske van vid att först tvätta ansiktet med någon form av rengöringskräm, sedan smörja in dig med en ansiktskräm eller lotion av något slag. Definitionen av en kräm/lotion är att den innehåller både fukt och fett. Din hud behöver båda delarna. Ekendahls tillverkar i nuläget inte krämer med tanke på att de oftast kräver en rad konstgjorda ämnen som kan vara skadliga/hormonstörande och som framför allt inte tillför något din hud behöver. Våra mjukgörare och fuktgivare finns därför endast i form av ekologiska, helt naturliga och vattenfria salvor och oljor samt olika typer av hydrolat.

rom byggdes inte på en dag

...och det gör inte heller din hud. Huden kan behöva tid för att återuppbygga sitt eget försvar med hjälp av naturliga ämnen om den är van vid produkter med mineraloljor och syntetiska tillsatser. I början kan en del få utrensningssymptom i form plitor och finnar. Om det blir så för dig, försök se det positiva i det och ha tålamod.

olika hudtyper - och utan tillsatt doft om du önskar

Våra ansiktsprodukter kommer för enkelhetens skull för olika hudtyper. Huden kan bete sig olika under olika förhållanden, både inre och yttre. Hormoner, känslor, stress, väder spelar roll. Ibland kan du behöva byta produkter över olika årstider. Kanske behöver du en fetare olja eller salva på vintern när luftfuktigheten är låg och en lättare på sommaren. Du kan alltid få våra produkter helt utan tillsatt doft.

Om du önskar våra oljor utan tillsatt doft, vänligen maila oss din beställning istället för att handla via webbshopen.

GUIDE 

steg 1. ansiktsrengöring

Du börjar med att göra rent ansiktet med antingen en rengörande olja eller en av våra tvålar. Det är en myt att hyn blir fet och oren av naturlig och kallpressad olja. De oljor som vi använder i våra produkter rengör och vårdar samtidigt din hy samt hjälper den att bevara sin egen naturliga spänst och lyster. Det räcker gott och väl att rengöra ansiktet en gång per dag, helst på kvällen.

Du kan även rengöra ansiktet med någon av våra salttvålar. Att rengöra med tvål lämpar sig ofta bra för fetare eller oren hy och passar kanske den normala och lätt torra hyn bäst under sommaren. På vintern kan din hud behöva en fetare olja som rengöring. Testa dig fram! Varva mellan tvål och rengöringsolja och se vad som passar dig bäst.

steg 2. fuktgivare till ansiktet

Många är vana vid att använda ansiktskrämer, men vi delar upp den viktiga fukten och de essentiella, mjukgörande fettsyrorna i två delar - 1. fuktspray/ansiktsvatten i form av olika typer av hydrolat samt 2. vårdande ansiktsoljor. Du börjar med att spraya hydrolatet i ansiktet för att sedan smörja in den fuktade huden med några droppar av ansiktsoljan. På så vis tar huden lättare upp oljan samtidigt som oljan binder fukten. Du ska så ofta du kan ha fuktig hud när du smörjer in dig med olja/salva, då enbart fett i längden kan vara uttorkande. Känner du dig väldigt torr kan du spray på fukten ytterligare en gång efter oljan och massera in.

steg 3. mjukgörare till ansiktet

Vi erbjuder tre varianter av vårdande ansiktsoljor; morotsoljor, våra ofärgade ansiktsoljor samt en kombinerad skägg- och ansiktsolja. Morotsoljan är vår bästsäljare och ger en svagt solbränd lyster av morotsextraktet och annatton. Till natten väljer du med fördel en ofärgad olja som inte kan råka färga av sig på kudden. Den ofärgade oljan kan du givetvis använda även dagtid om du så önskar.

steg 4. kroppsvård

Vi erbjuder olika typer av mjukgörare för kroppen; kroppsoljor, cerat, salva och smör. Kroppsoljan smörjes även den med fördel in på fuktad hud, gärna direkt efter duschen! Då tränger de essentiella fettsyrorna lätt in och bevarar fukten. På de allra torraste partierna kan du välja en salva eller ett smör. Vår salva med ringblom kan användas vid olika hudbesvär, på nariga vinterhänder eller torra fötter, småsår eller som skydd mot kyla. Shea - och mangosmöret mjukgör och ger näring åt torr och känslig hud och då de är utan eteriska dofter är det lämpliga till babyvård. Våra salvor har blivit omtalade som "allvädersklegg" och används i ur och skur när kroppen behöver ett skyddande lager. Vårt läppcerat är ett måste, oavsett sommarvärme eller vinterkyla.

steg 5. rengör hår och kropp med tvål

Läs mer om varför du ska välja just handgjord tvål här.

Vi har tvålar för olika ändamål samt vad vi kallar "allroundtvålar". Tvål funkar till allt! Allroundtvålarna passar de flesta, även till hår och rakning. Salttvålarna är bra för både ansikte, kropp och rakning. Schampotvålarna är inte bara bra för håret utan är även härliga kroppstvålar. Och skulle inte schampotvålen passa just ditt hår kan du faktiskt prova om allroundtvålen, som kan vara lite fetare, istället gör det. Testa lite olika tvålar och se vilka som passar dig bäst. 

För att återställa pH-värdet efter hårtvätt, göra håret lättkammat och ge glans rekommenderar vi en så kallad surskölj, som du kan läsa om här. Du kan också skölja håret med något annat surt, som tex grönt te eller avkok på hibiskusblommor. Vill du ta en sak i taget kan du använda ditt gamla balsam den första tiden.

vad är bäst för våra bebisar?

Vi erbjuder produkter för barn och bebis i en speciell produktflik i webshopen. Ofta behöver du mindre än du tror till en bebis. Viktigast av allt är att inte tvätta bebisar med tvål om det inte absolut behövs. Enbart vatten och olja är bättre lämpat till bebisens känsliga hud. Vår ekologiska allroundolja för bebis & intim funkar till de flesta tillfällen - blöjbyte, insmörjning, bad och allsköns rengöring. Vår ringblomssalva utan doft kan du ta till när det krävs något lite rejälare skydd, till exempel vid torr, känslig eller narig hud. Och glöm inte att lufta lilla bebisstjärten!

Nu är du redo att välja och vraka i vårt sortiment. Enjoy!