Hur välja produkter?


introduktion till våra produkter

Du är kanske van vid att först tvätta ansiktet med någon form av rengöringskräm, sedan smörja in dig med en ansiktskräm eller lotion av något slag. Definitionen av en kräm/lotion är att den innehåller både fukt och fett, oftast tillsammans med en rad, mer eller mindre välgörande, tillsatser. Ekendahls tillverkar i nuläget inte krämer* med tanke på att de oftast kräver konstgjorda ämnen som kan vara skadliga/hormonstörande och som framför allt inte tillför något din hud behöver. Våra mjukgörare och fuktgivare finns därför endast i form av ekologiska, helt naturliga och vattenfria salvor och oljor samt olika typer av hydrolat.

*sedan 2022 tillverkar vi- och säljer en aloe vera gel och sedan 2023 en creme. Se under respektive produkt

rom byggdes inte på en dag

...och det gör inte heller din hud. Huden kan behöva tid för att återuppbygga sitt eget försvar med hjälp av naturliga ämnen om den är van vid produkter med mineraloljor och syntetiska tillsatser. I början kan en del få utrensningssymptom i form plitor och finnar. Om det blir så för dig, försök se det positiva i det och ha tålamod.

olika hudtyper 

Våra ansiktsprodukter kommer för enkelhetens skull för olika hudtyper. Huden kan dock bete sig olika under olika förhållanden, både inre och yttre. Hormoner, känslor, stress, väder spelar roll. Ibland kan du behöva byta produkter över olika årstider. Kanske behöver du en fetare olja eller salva på vintern när luftfuktigheten är låg och en lättare på sommaren.

GUIDE HUDRUTIN

steg 1. ansiktsrengöring

Du börjar med att göra rent ansiktet med antingen en rengörande olja eller en av våra tvålar. Det är en myt att hyn blir fet och oren av naturlig och kallpressad olja. De oljor vi använder i våra produkter rengör och vårdar samtidigt din hy samt hjälper den att bevara sin egen naturliga fukt, spänst och lyster. Det räcker gott och väl att rengöra ansiktet en gång per dag, helst på kvällen. På morgonen kan det kännas skönt att rengöra ansiktet med ett uppfriskande hydrolat om du inte bara vill blaska av ansiktet med vatten.

Om du vill rengöra ansiktet med tvål ibland är det lämpligt att välja någon av våra spatvålar med havssalt eller vår ansiktstvål shea. Att rengöra med tvål lämpar sig ofta bra för den fetare eller orena huden och passar kanske den normala och lätt torra huden bäst under sommaren. På vintern kan din hud behöva en fetare olja som rengöring. Testa dig fram! Varva mellan tvål och rengöringsolja och se vad som passar dig bäst. 

steg 2. fuktgivare till ansiktet

Många är vana vid att använda ansiktskrämer, men vi delar upp fukten och de essentiella, mjukgörande fettsyrorna i två delar - 1. fuktspray/ansiktsvatten i form av olika typer av hydrolat samt 2. vårdande ansiktsoljor. Du börjar med att spraya hydrolatet i ansiktet för att sedan smörja in den fuktade huden med några droppar av ansiktsoljan. På så vis sprider sig oljan lättare i ansiktet samtidigt som oljan binder fukten huden. Känner du dig väldigt torr kan det kännas skönt att spray på fukten ytterligare en gång efter oljan och massera in. Hydrolat kan också vara skönt att spraya på under dagen om vistas i väldigt torr luft.

steg 3. mjukgörare till ansiktet

Vi erbjuder tre varianter av vårdande ansiktsoljor; morotsoljor, våra ofärgade ansiktsoljor samt en kombinerad skägg- och ansiktsolja. Morotsoljan ger en svagt solbränd lyster av morotsextraktet och annatton. Om du vill smörja in dig till natten väljer du med fördel en ofärgad olja som inte kan råka färga av sig på kudden. Den ofärgade oljan kan du givetvis använda även dagtid om du så önskar.

steg 4. kroppsvård

Vi erbjuder olika typer av mjukgörare för kroppen; kroppsoljor, salva och cerat. Kroppsoljan smörjes även den med fördel in på fuktad hud, gärna direkt efter duschen! Då tränger de essentiella fettsyrorna lätt in och bevarar fukten samtidigt som oljan blir lättare att smörja in. Du kan också värma upp oljan mellan händerna en stund för att den lättare ska tas upp av huden. Intimoljan och ringblomsoljan mjukgör och ger näring åt torr och känslig hud och då de är utan eteriska dofter är det lämpliga till babyvård. På de allra torraste partierna kan du välja en salva eller ett smör. Vår salva med ringblom kan användas vid olika hudbesvär, på nariga vinterhänder eller torra fötter, småsår eller som skydd mot kyla. 

steg 5. rengör hår och kropp med tvål

Läs mer om varför du ska välja just handgjord tvål här.

Vi har tvålar för olika ändamål samt vad vi kallar "allroundtvålar". Tvål funkar till allt! Allroundtvålarna passar de flesta, även till hår och rakning. Salttvålarna är bra för både ansikte, kropp och rakning. Schampotvålarna är inte bara bra för håret utan är även härliga kroppstvålar. Och skulle inte schampotvålen passa just ditt hår kan du faktiskt prova om allroundtvålen, som kan vara lite fetare, istället gör det. Testa lite olika tvålar och se vilka som passar dig bäst. 

För att göra håret mer lättkammat och ge glans rekommenderar vi en så kallad surskölj, som du kan läsa om här. Du kan också skölja håret med något annat surt, som tex grönt te eller avkok på hibiskusblommor. Vill du ta en sak i taget kan du använda ditt gamla balsam den första tiden.

vad är bäst för våra bebisar?

Vi erbjuder produkter för barn och bebis i en speciell produktflik i webshopen. Ofta behöver du mindre än du tror till en bebis. Viktigast av allt är att inte tvätta bebisar med tvål om det inte absolut behövs. Enbart vatten och olja är bättre lämpat till bebisens känsliga hud. Vår ekologiska allroundolja för bebis & intim funkar till de flesta tillfällen - blöjbyte, insmörjning, bad och allsköns rengöring. Vår ringblomssalva utan doft kan du ta till när det krävs något lite rejälare skydd, till exempel vid torr, känslig eller narig hud. Och glöm inte att lufta lilla bebisstjärten!

Nu är du redo att välja och vraka i vårt sortiment. Enjoy!